Skip to Main Content

TLL 101 Course Guide: Veri Tabanları

Veri Tabanları

TLL 101 dersi kapsamında size faydalı olabilecek veri tabanlarını sizler için seçtik. Tüm veri tabanlarına Kütüphane web sayfası Veri Tabanları ikonu altından erişim sağlayabilirsiniz. 

Veri tabanlarına kampüs içinden ve dışından erişim ya da veri tabanı kullanımı gibi konularda daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa library@ozyegin.edu.tr e-mail adresi veya diğer iletişim kanallarından bizlerle iletişime geçebilirsiniz. 

 

Aşağıda, farklı araştırma ihtiyaçlarınıza yönelik veri tabanlarını kategoriler halinde bulabilirsiniz:

  • Referans Kaynakları
  • Gazeteler
  • İstatistikler

Referans Kaynakları

Credo Reference, ansiklopediler ve sözlükler gibi referans kaynaklarından binlerce makaleye erişim imkânı sunan bir veri tabanıdır. Araştırma konunuz hakkında genel bilgi edinmek ve bir kavramın açıklamalarına ulaşmak için bu kaynağı kullanabilirsiniz.

Credo Reference veri tabanı;

  • Konunuzla ilgili kavramları daha derinlemesine anlamanızı sağlar.
  • Konunuzla ilgili terminolojiyi sunarak, arama stratejiniz için daha uygun anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olur.
  • Bilimsel kaynaklardan gelen içeriği daha iyi kavrayabilmeniz için geniş bir bağlam ve bakış açısı sunar.

Credo Reference Veri Tabanı

İstatistikler

İstatistikler, bir makale veya sunumda argümanı güçlendirmenin etkili bir yolu olabilir. İddianın desteklendiğini gösterir ve çalışmanın güvenilirliğini artırır. 

 

Statista Veri Tabanı

 

Statista, küresel pazar ve tüketici verilerini içeren istatistikler, infografikler, anketler gibi kaynaklar sunan bir veri tabanıdır. Medya, iş, siyaset, toplum, teknoloji ve eğitim gibi konuları kapsayan bu veri tabanındaki grafikler, PNG, PowerPoint, Excel veya PDF formatlarında indirilebilir ve makale veya sunumlarda kullanılabilir.

Statista'da Arama

Statista ana sayfasındaki arama kutusu, tüm aramaların başlangıç noktasıdır. Arama kutusuna bir terim yazıldıkça, otomatik doldurma özelliği, arama ile ilgili terimleri önerir. Bu yöntemle, veri tabanındaki arama teriminizle ilgili tüm kaynaklara erişim sağlanabilir. 

İstatistikler ve raporlara, sayfanın üst köşesinde bulunan "İstatistik" (Statistics) ve "Raporlar" (Reports) sekmelerinden de erişilebilir.

Örneğin: education in Turkey

 

Gazeteler

Gazete makaleleri, tarihi ve güncel olaylar hakkında bilgi edinmek için önemli kaynaklardır. Argümanınıza farklı bakış açıları eklemek ve konunuzun zaman içindeki tarihsel gelişimini görmek amacıyla gazetelerden yararlanılabilir.

 

Cumhuriyet Arşivi Veri Tabanı

Cumhuriyet Gazetesi’nin 1930 yılından günümüze kadar olan tüm yıllarına erişim sağlayan Cumhuriyet Arşivi ile araştırma konunuzla ilgili haberlere ulaşabilirsiniz.

Cumhuriyet Gazetesi’nde Arama

Sayfanın sol üst köşesinde yer alan arama kutucuğu ile araştırma konunuz hakkında tarama yapabilirsiniz.

Not: Abonelik, indirme özelliğini içermemektedir. İndirmek istediğiniz pdf'ler için library@ozyegin.edu.tr e-mail adresinden bizlerle iletişime geçerek talep edebilirsiniz.

 

NexisUni Veri Tabanı

Nexis Uni, birçok büyük ulusal ve uluslararası yayın, haber ajansı, televizyon ve radyo transkriptleri ve iş kaynakları dahil olmak üzere binlerce haber kaynağını bir araya getiren bir hukuk, iş ve haber veri tabanıdır. Tüm başlıklar için Nexis Uni'nin Sources - News  listesine bakın. Kapsam tarihleri ​​yayına göre değişmektedir, ancak Nexis Uni güncel ve son çıkan haberler için tarama yapabileceğiniz güvenilir bir kaynaktır.

Nexis Uni'de Arama

Başlamak için Nexis Uni'de ana arama çubuğuna bir anahtar kelime girin. Nexis Uni, hem doğal dil, hem de gelişmiş arama seçeneklerini desteklemektedir. Milliyet, Hürriyet gibi Türk gazetelerinde arama yapmak için anahtar kelimenizi Türkçe olarak belirtmelisiniz.

Kampüs Dışından E-Kaynaklara Nasıl Erişirim?

Yayıncılarla yapılan telif hakları anlaşmaları gereği aktif ÖzÜ kullanıcısı olmayan kullanıcıların e-kaynakları kullanması mümkün değildir. Bu sebeple kampüs dışından herhangi bir elektronik kaynağa (makale, e-kitap veya veri tabanı gibi) tıkladığınızda, Microsoft Authenticator giriş sayfası açılır. 

Burada ÖzÜ e-mailiniz ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra tüm e-kaynaklara kampüs dışından da erişim sağlayabilirsiniz.