Skip to Main Content

Hukuk: Atıf Stilleri

Atıf Stilleri Hakkında

Bu kılavuz, sizi referanslarınızı biçimlendirmenize yardımcı olacak güvenilir çevrimiçi kaynaklara yönlendirmek için tasarlanmıştır. Birçok farklı atıf stili vardır. Bu kılavuzda Hukuk alanında kullanılan iki alıntı stili APA ve Chicago hakkında bilgiler bulacaksınız.

Araştırmanızda hangi kaynakları kullandığınızı göstermek önemlidir. Hangi stili kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz akademisyeninize danışabilirsiniz.

Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa lütfen Kütüphaneyle iletişime geçmekten çekinmeyin.

APA Stili Hakkında

APA stili Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından oluşturulmuştur. Araştırma makaleleri de dahil olmak üzere tüm yayınlar için bir dizi kuralı içermektedir.

APA'da, araştırma makalenizi yazmak için başka sözcüklerle ifade ettiğiniz, alıntıladığınız veya başka bir şekilde kullandığınız kaynaklara "atıfta" bulunmanız gerekir. Kaynaklarınızı iki yerde belirtin:

  1. Makalenizin içinde metin içi atıf vererek
  2. Kaynak için daha eksiksiz bilgi verdiğiniz makalenizin sonundaki Referans listesinde.

APA Stili Hakkında Faydalı Linkler

Genel Kaynaklar

Başvuru ve biçimlendirme soruları hakkında Hızlı Yanıtlar da dahil olmak üzere çok sayıda kaynak sunulmaktadır. Ayrıca sık sorulan sorular için açıklamalar içeren APA bloguna bağlantıları içerir.

APA stilinde yeni olanlar için ücretsiz çevrimiçi eğitimleri içerir.

APA web sayfasında Sıkça Sorulan Soruları içerir.

Belirli kaynak türleri için referanslar ve alıntılar hakkında daha fazla bilgiler sunar.

BİÇİMLENDİRME / STİL:

Purdue Üniversitesi Çevrimiçi Yazma Laboratuvarı tarafından oluşturulmuş başlığınızı ve ilk sayfanızı nasıl biçimlendireceğinizi de içeren genel APA yönergeleri.

METİN İÇİ ATIF:

Metninizde alıntı yapmanın temellerini açıklar. Birden çok yazar ve farklı kaynak türleri için örnekler içerir.

REFERANSLAR:

Referanslar sayfanız için temel biçimlendirme kurallarını açıklar. Ardından, bir kaynak için referans girişi oluşturmaya hazır olduğunuzda, doğru kaynak türünü seçmek için ekranın solundaki menüyü kullanın (Süreli Yayınlar, Kitaplar, Elektronik Kaynaklar, Diğer Basılı veya Basılı Olmayan Kaynaklardaki Makaleler). Bu menü aynı zamanda tablolar, PowerPoint sunumları ve daha fazlası hakkında faydalı bilgiler içerir.

Adapted from "Citation Guides: APA Style?" by Butler University. Retrieved from https://libguides.butler.edu/c.php?g=34051&p=216828 

Chicago Atıf Stili

Chicago atıf stili, Chicago Üniversitesi tarafından oluşturuldu. Chicago stili kaynak alıntıları iki çeşittir: (1) Notlar ve Bibliyografya ve (2) Yazar-Tarih.

1. Notlar ve Bibliyografya (Notes and Bibliography: Sample Citations)

2. Yazar-Tarih (Author-Date: Sample Citations)

Hangi sistemi kullanacağınızı zaten biliyorsanız örnek alıntıları görmek için yukarıdaki bağlantılardan birini tıklayabilirsiniz. Hangi sistemi kullanacağınızdan emin değilseniz lütfen okumaya devam edin.

Notlar ve Kaynakça mı yoksa Yazar-Tarih mi?

Notlar ve kaynakça sistemi, edebiyat, tarih ve sanat da dahil olmak üzere beşeri bilimlerde çalışan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu sistemde kaynaklara numaralandırılmış dipnot veya son not olarak atıfta bulunulur. Her not, metinde yükseltilmiş (üst simge) bir sayıya karşılık gelir. Kaynaklar ayrıca genellikle ayrı bir kaynakçada listelenir. Notlar ve kaynakça sistemi, yazar-tarih sistemine tam olarak uymayan olağandışı olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli kaynakları barındırabilir.

Yazar-tarih sistemi bilim ve sosyal bilimlerde daha yaygındır. Bu sistemde kaynaklar metin içinde, genellikle parantez içinde, yazarın soyadına ve yayın yılına göre kısaca belirtilir. Her metin içi alıntı, tam bibliyografik bilgilerin sağlandığı bir referans listesindeki bir girişle eşleşir.

Metinde parantez içi referanslara karşı numaralandırılmış notların kullanılmasının yanı sıra, iki sistem benzer bir stili paylaşır. Her iki sistemde de belirtilen daha yaygın kaynak türlerinden bazılarının örneklerini görmek için bu sayfanın üst kısmındaki bağlantıları izleyin.

Çoğu yazar, kendi alanında başkaları tarafından kullanılan veya yayıncılarının gerektirdiği sistemi seçer. Hangi sistemi kullanacaklarından emin olmayan öğrenciler burada daha fazla bilgi bulacaklardır.

CMOS 17 içeriği için lütfen buraya tıklayın

Chicago Atıf Stili Hakkında Faydalı Linkler

Chicago Tarzında notlar ve bibliyografya (NB) hakkında bilgi sağlar. Purdue Üniversitesi'nde OWL tarafından düzenlendi.

Chicago Stil El Kitabı tarafından düzenlendi. Chicago Stilinde yaygın olarak kullanılan formatlardan nasıl alıntı yapılacağına dair örnekler verir.

Chicago Üniversitesi'nden temel çevrimiçi Turabian alıntıları

Chicago Atıf ve Referans Stili ile metin içi ve kaynakçada yazım, kaynak gösterme konusunda Türkçe bilgiler.